Тазгодишният носител на наградата за най-продавана българска книга  Цветето на

...
Тазгодишният носител на наградата за най-продавана българска книга  Цветето на
Коментари Харесай

Милен Русков грабна наградата Цветето на Хеликон с романа си Чамкория“

Тазгодишният притежател на премията за най-продавана българска книга  „ Цветето на Хеликон “ е  печели Милен Русков с романа си „ Чамкория “. Това е казус в историята премията, тъй като са продадени  над 7000 броя. Историята споделя за зевзека - водач бай Слави, който с омнибус разкарва туристите в Стара София през 30-те години.  

Това сподели за предаването „ 12+3 “ по „ Хоризонт “ Людмила Еленкова от книжарници „ Хеликон “. Според статистиката на книжарницата, книгата се продава най-вече в софийските обекти.  Предстои и турне на Алек Попов и неговата „ Сестри Палавееви по пътя към новия свят “ в книжарници на „ Хеликон “ в Благоевград (3 май), Велико Търново (14 май) и Русе (15-май), добави тя и посочи:

„ Прави усещане  тенденцията да се иронизира, да се сведе възприятието ни за историчност до един фарс …

Това постоянно е оборване на властта. Не е просто самоцелно писане и един комизъм. Говорим тук за една сериозна художествена литература. Нейния спокоен и от време на време не напълно простодушен митинг е като се нападна властта чрез смеха. Има в действителност съществени литературни творби, които са в положение да извърнат хода на историята “.

Новият разказ на Иво Сиромахов– „ Иво + Скарлет = ВНЛ “ е извънредно занимателен и нападна света на лайфстайла, туристическия бизнес, шопинг манията, добави Еленкова:

„ Използвал е облика на Една американка, пристигнала в България, с цел да осмее женското начало, което, без значение на кой свят се намира - у нас или зад граница, се държи по един и същи метод – меркантилно, грабителски и малко в своя изгода и мъжът – балканец, който нормално се прави на огромен мачо, само че е под чехъл. Това е различен ракурс на хумористичната страна на художествената литература по отношение на властта – осмееш всекидневието “.

Мрачна, само че доста сериозна книга, която не излиза от русото на историята е „ Грохот на Силвия Томова “, предложи Еленкова.

Майкъл Конъли  влиза в тазмесечната ранглиста на „ Хеликон “ с Късното шоу “. „ Пролетен сняг “ от Сара Джио споделя за закононарушение, разкрито след 70 години. Според Еленкова, това е съвременна нишка в литературата – започване на историята в наши дни и връщане обратно във времето.

„ Едноетажна Америка “на Илф и Петров излиза за повторно у нас и още веднъж е бестселър.

Българските създатели в класацията се отличават с хумористични издания „ Малка каменна топка “ от Никола Крумов една е комичен алманах в жанр ситуационна комедия - разнообразни обстановки от бита разказани със сърцата подигравка. Смехът продава, безапелационна е Еленкова:

„ Хората се убедиха, че когато възприемат нещо безусловно, нормално някой ги лъже. Това е също и възприятието ни да се противопоставим на някаква операция като четем смехории “.

Западните читатели пък избират психическите трилъри. Тези книги се превеждат занапред у нас.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР